torsdag 31 oktober 2013

Ampelliljan

Idag är det disigt och grått väder ute och få blommor i sikte, men boken lyser upp med de brunröda löven över gäststugans tak; Boken som till vår glädje överlevt, trots att Åke beskar trädet rejält förra hösten.

- Nu får vi satsa på inomhusväxter, som lyser upp med lite färg och hjälper till med inomhusklimatets kvalité, som trädgårdsmästaren i Horndal sa häromdagen.

Jag skall åka till växthuset någon dag och skaffa en fredskalla eller ampellilja eller så ...
                      Bild: Julen 1975 i Avesta. Farmor Ellen, Rune, Kristina, Olle och Daniel.


År 1974 bodde vi i Kungsängen och lille Daniel skulle fylla ett år och storasyster Kristina skulle fylla fyra. Inne i deras rum hängde en vacker ampellilja i fönstret. Växten var yvig med långa stänglar och vita små blommor.

Vi märkte ganska snart att Daniel var intresserad av växten i fönstret och vi drog därför ner hans spjälsäng långt därifrån, så att han inte skulle kunna nå den.

Han stod i spjälsängen och tittade, gjorde ett kraftigt ryck med kroppen och fick därmed sängen att röra sig framåt, närmare fönstret. Vi insåg faran! tog tag i sängen och flyttade den långt ifrån fönstret.

Växten hängde där så lockande i fönstret och Daniel ville nå den. Det var väl förståeligt, men inte så lyckat!

Men Daniel jobbade på det - och en dag då jag tittade in hade han lyckats åka med sängen ända fram till fönstret. Där hängde krukan med ampelliljan, men de flesta stänglarna och bladen låg på golvet.

Jag tror att Daniel var glad över sin bedrift, men jag tog ner växten och flyttade ut den ur rummet; Kände mig som en "skurk."

Som väl var hittade Daniel på nya projekt - och rätt som det var ville han inte sova i spjälsängen längre ...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar