lördag 1 december 2012

Vinterland

Igår var vi ute på vägarna och for. När vi nästan var hemma igen möttes vi av snöyran och den starka vinden från öster. I bilens baklucka hade vi med oss nötkött (highland cattle), som vi införskaffat.

Nu på morgonen är solen på väg över de snöhöljda grantopparna. Ett riktigt vackert vinterland breder ut sig runt huset. Under dagen får vi ta oss an den puderlätta (?) snön och sedan ta fram ljusen och adventsstakarna.

När jag var barn och bodde i Göteborg kunde det ibland snöa riktigt rejält, men oftast i form av blötsnö på marken. Alla husets barn skyndade ner på den stora ängen nedanför huset och rullade snöbollar. Där byggdes det snökojor i alla möjliga variationer. Några byggde en koja med tak. Till slut blev det som en hel by av snöhus. Vilken glädje det var!

Ibland kunde tyvärr glädjen bli kortvarig. Var det inte tövädret, som smälte ner våra byggnader så kunde det utbryta krig. Då kom stora gäng från grannhusen och attackerade med snöbollar och påkar.

Det där med påkar var en historia för sig. Det bottnade i att husets familjer efter julen kastade ner sina granar från fönstren ner på marken. Många av dessa gamla granar drogs iväg av barnen och spreds omkring överallt i grannskapet. Granarna användes till att bygga grankojor med, men en del blev vapen. Det fanns barn som hade knivar, som de karvade bort grenarna på granarna med. Till sist blev det långa spjut!

                              Bild: Snökoja modell 2011.

Det var ledsamt, tyckte vi, men ibland rådde det fred på området. Då hände det att vi kunde tända ljus i våra snökojor och snölyktor och bara få njuta av den härliga vintern. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar