torsdag 17 januari 2013

Värmebölja

I morse, när vi satt vid frukostbordet, kom vi att prata om olika platser vi bott på. Åke berättade om Lesjöfors, där hans familj bodde en kort tid. I slutet på vårterminen 1959 åkte han med klass 8 på skolresa till Göteborg och Köpenhamn. Det var en innehållsrik resa! Vid samma tid flyttade Åke och hans familj till Avesta ...

Min familj bodde på den tiden i Almunge och jag hade sommarlov. Den sommaren fick jag ett sommarjobb i Göteborg. Det var fru Svensson - som vi alltid sa - och hennes man, som bodde i samma uppgång som vi en gång, som skaffat en frukt- och godisaffär i det nybyggda bostadsområdet, Biskopsgården.

Det var inte många kunder, som kom till affären den sommaren. Många av husen runt omkring stod fortfarande obebodda och det var värmebölja. Jag försökte fördriva tiden med att försiktigt läsa i veckotidningarna, samt äta på en och annan godsak och frukt i affären. En dag sa fru Svensson, som alltid var vänlig:

- Åk ut till havet och bada i stället!

Jag lydde rådet och tog spårvagnen till havet. Näset? Där satt jag i solhettan och njöt av bad och sol, så gott det gick. Överallt kröp getingar!

På de solvarma klipporna stod det transistorapparater bredvid var och varannan filt. Musiken dånade över klipphällarna. Det var ett populärt nöje, på den tiden. När jag kom tillbaka till stan igen, var jag blossande röd i skinnet.


Min mor hade kontakt med fru Svensson i många år. Ibland hälsade hon på hos oss. En gång fick mor ett handarbete, som present av henne. Det var ett handarbete med ytterst fina trådar, som skulle kräva mycket av mor att brodera och färdigställa. Jag hörde, att hon suckade inför uppgiften!

Men tavlan blev färdig så småningom och nu hänger den i vårt stora rum. Jag beundrar elegansen varje gång jag tittar på den.


2 kommentarer: