onsdag 10 oktober 2012

Rut

När min mor Rut föddes, den 1 juli 1917, var hon riktigt efterlängtad, kan man förstå. Det var ett hopp på sju år till systern som hette Anna, och några år ytterligare till Elin och storebror Erik.
Lilla Rut fick naturligtvis stå i centrum och hon var omtalat vacker som barn. Hon var mörk och hade lockar som krusade vid kinderna. Kinderna var rosiga och ögonen blå. Hon verkade även vara ganska "förnumstig".
Hon hade alltid något klokt att säga och hon gillade att sjunga, som förresten hela familjen gjorde. De kallade henne för "Visen" eftersom hon med tiden fick vara den som fick avgöra vad som var rätt och fel, när man inte kunde enas.

Ganska snart fick Rut två systrar till. Först kom Alva, som var mest lik mor Hulda. Ljus och guldlockig! Sedan kom lilla Vera, som var mörk som pappa Hjalmar och övriga syskon.

När min mor var i ålder att börja skolan hände det sig, att storbondens fru kom hem till Ruts föräldrar och vädjade:
- Jag kan ju inte skicka lille Nils till skolan än, skulle inte Rut kunna stå över ett år och vänta på honom? Så kan de ha sällskap till skolan.

Hur det kunde bli så till slut, att min mor fick stå över ett år är svårt att förstå, men det berodde antagligen på att Nils far hade en roll i politiken i Malmköping.

Min mor kunde redan läsa, skriva och räkna långt innan hon skulle börja skolan. Hon fick vänta till hon blev 8 år innan hon fick börja skolan till slut, för Nils skull. Det bedrövade henne, för skolan blev långtråkig och gav henne så många problem.

- Ha, ha! Där kommer Nils och Rut, skrattade barnen i skolan.
Rut tyckte att Nils var en rar liten pojke, men de fick snabbt sluta med sina gemensamma promenader till skolan.

Det finns nästan inga foton på Rut, som barn, bara något enda skolfotografi. Där står hon längst till vänster i sina långa, mörka flätor!

 
Men Rut fick ändå lite plåster på såren någon gång.
En liten pojke i hennes klass sa:
- Du är så vacker som en potatisblomma!

2 kommentarer: